Република Српска

nedelja, 21 april 2024 12:29

КОМ' ОПАНЦИ, КОМ' ОБОЈЦИ!

Аутор Доктор Драган Ђокановић
Доктор Драган Ђокановић, Билећа - Република Српска Доктор Драган Ђокановић, Билећа - Република Српска


"Ја Вас не разумијем нисте били члан СДС-а а хтјели сте управљати њеном политиком, били сте министар на рачун СДС-а. У јавности минимизирате СДС а себе величате да сте заслужнији од цјелокупног СДС-а.", написао је господин Радомир Нешковић, један од оснивача СДС-а, и један од пучиста који су, заједно са Биљаном Плавшић, извршили пуч и у СДС-у, и у Републици Српској.

"Сваку политичку странку чине људи. СДС, такође. Назив странке само је појам. Може тај појам да буде, дуже или краће вријеме, и бренд, али је, ипак, све до људи-њених чланова... Е, ти људи политички дјелују. Неко више, неко мање; остављају иза себе дјела, мања ли већа. Сви они који су дјеловали у том времену требало би да напишу шта су урадили за свој народ, за своју странку (конкретно о СДС-у је ријеч). А у случају свих нас који смо дјеловали у том периоду - напишимо сви шта смо конкретно урадили и за Републику Српску. На крају крајева, била би нам то и дужност. Ја сам написао књигу "Република Српска од идеје до Дејтона" и своје дјеловање хронолошки поређао у 60ак прича на око 300 страница... Кажете: "Били сте министар на рачун СДС-а". Није тачно! СДС је у том периоду, (почетак рата), као и све друге српске политичке странке, "заледио" свој рад. Бити први министар за борачка питања, и то у рату, није могао свако. Претпостављам да вам је то јасно. Узгред, а већ сам Вам то негдје написао, СДС се реактивирао у прољеће 1993. године. Постао је тада, нажалост, странка са којом нисам желио никакву сарадњу.", био је мој одговор, господину Нешковићу.

А на одговор ћу да додам, да би објава имала и полемички карактер: Спреман сам садржај своје књиге, јавно, да упоредим са садржајима свих књига и мемоара других учесника у стварању Републике Српске - па "ком' опанци, ком' обојци"!

(Доктор Драган Ђокановић, 20. 04. 2024)