Политика

utorak, 05 mart 2024 16:49

ВЕДРО БИЋЕ ПОНОВО!

Аутор Доктор Драган Ђокановић
Анђела Игњатовић - Бресквица Анђела Игњатовић - Бресквица

У Србији не јењава незадовољство грађана, проузроковано инаџијском одлуком пет чланова жирија РТС-а, који је бесрамно одбацио фаворита народа Србије за овогодишњу "Пјесму Евровизије".

Грађанима Србије, који се сјећају догађаја из 2007. и 2008. године, иначе врло важних политичких година за државу Србију, не може промаћи коинциденција између тадашњих и садашњих догађаја...

О чему се ради:

- Марија Шерифовић побиједила je, 12. маја 2007. године, на музичком такмичењу "Пјесма Евровизије", у Финској. Ево неких стихова из те пјесме, пристигле из Србије, а коју је Европа објеручке прихватила: "Кô разум да губим... Јер стварност и не примећујем... Кô луда, не знам куда..."

- Скупштина Србије усвојила је, 19. децембра. 2007. године, Резолуцију о Косову и Метохији, у којој се посредно одбија улазак у ЕУ и НАТО ако међународна заједница призна независност "Косова".

- Скупштина "Косова" је, 17. фебруара 2008. године, усвојила "Декларацију о независности Косова", коју је Србија мирно прихватила јер је била заузета организовањем 53. такмичења за пјесму Еуровизије, одржаног 24. маја 2008. године, у Београдској арени. Србија је добила право да организује такмичење након побједе Марије Шерифовић, из претходне године.

- Марија Шерифовић је 02. марта 2024. године, била предсједница жирија који је максимално оштетио народну изабраницу за овогодишњу "Пјесму Евровизије" из Србије. Из Радио-телевизије Србије и њеног жирија, стижу информације да би стихови из пјесме "Гнездо орлово", коју је народ у Србији срцем и душом прихватио, вјероватно иритирали осјетљиве Европљане, те би их требало поштедјети оптимизма из Србије, преточеног у стих: "Тата каже малом орлу 'биће сине готово', отићи ће црне птице, ведро биће поново". 

Што се тиче односа званичне Србије према "Резолуцији о Косову и Метохији", од 19. децембра 2007. године, коју је усвојила тадашња Скупштина Србије, сами просудите какав је... Такође просудите какав и колики утицај има власт у Србији на уређивачку политику РТС-а.
 
(Доктор Драган Ђокановић, 05. 03. 2024)
 
Везани чланци:

1. https://srpska-portal.com/index.php/objave/item/1028-dodvoravanje-je-u-pitanju