Политика

sreda, 03 april 2024 19:29

ПОЛИЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПОЛИЦИЈА ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ ГАРАНТИ СУ МИРА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ!

Аутор Доктор Драган Ђокановић
Доктор Драган Ђокановић, Челинац - Република Српска Доктор Драган Ђокановић, Челинац - Република Српска


У коментарима на јучерашњу објаву "Зашто САД и ЕУ желе са власти да скину предсједника Републике Српске?" навођена је ријеч "рат" и повезивана са будућим изборним законом у Републици Српској. Писци коментара кажу да неки политичари из Федерације БиХ, (спомињу се Конаковић, Изетбеговић и Никшић), пријете ратом ако Република Српска покуша да организује изборе за своју републичку скупштину, за свог предсједника и за своје општинске скупштине.

Прије пар дана боравио сам у Бањалуци. Разговарајући тамо са људима, чуо сам да неки од њих спомињу рат због изборног закона у Републици Српској...
На путу према Бањалуци, у близини Добоја, али још увијек на територији Федерације БиХ, зауставила нас је саобраћајна полиција, (радило се о рутинској контроли), и видјевши ме, у врло отвореном разговору питали су да ли ће избити рат у Босни и Херцеговини... Рекао сам им да ако буду радили свој посао онако како треба, и они и њихове колеге у Републици Српској, рат не може да избије.
"Ваша је дужност, полицајаца, и у Федерацији БиХ и у Републици Српској, да на просторима за које сте задужени хапсите свако лице које се на улици појави са оружјем у руци, а не вјерујем да сте ви, полицајци, спремни да уђете у међусобни оружани сукоб због политике!", рекао сам им на крају разговора.
Сложили су се са мном, написали нам казну зато што код себе нисмо имали полису осигурања за возило, и срдачно нас поздравили. Чак сам се са једним Србином и нашалио, рекавши: "Мој Србин, па право у Полицију Федерације!"
"И сина хоће да угура!", каже, кроз осмијех, други полицајац, Бошњак који живи у Теслићу. Слатко смо се сви насмијали.

Прича о рату због прецизног регулисања изборног процеса у Републици Српској, стварно је непотребна.
Апсолутно сам сигуран да су полиције, и она у Федерацији БиХ и наша у Републици Српској, професионалне и спремне да чувају мир на просторима за које су задужене.

А политичари нека свој посао раде у скупштинским клупама, мирно и демократски. И све ће бити онако како треба, на задовољство грађана у БиХ.

(Доктор Драган Ђокановић, 03. 04. 2024)