Политика

sreda, 21 februar 2024 21:14

ОРДЕН ЗА ХРАБРОСТ МИЛОРАДУ ДОДИКУ!

Аутор Доктор Драган Ђокановић
Александар Невски Александар Невски


Орден Александар Невски био је награда за исказану храброст на бојном пољу који је успоставио руски император Петар Велики. Орден је посвећен Александру, принцу од Новгорода, који је у љето 1240. године показао несвакидашњу храброст побиједивши шведске крсташке трупе на ријеци Неви, послије чега је добио надимак „Невски“, и данас се сматра за највећег руског јунака. Петар Велики је на мјесту побједничке битке саградио манастир 1724. године у којег су пренијети посмртни остаци Александра Невског.

Орден "за храброст на бојном пољу", 2019. године, добио је предсједник Србије Александар Вучић. Данас је предсједник Русије Владимир Владимирович Путин истим орденом одликовао и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Овим орденом раније су одликовани и црногорски владари Петар II Петровић Његош, кнез Данило Петровић Његош, као и њихов рођак и дугогодишњи предсједник црногорске владе, војвода Божо Петровић Његош. Орденом светог Александра Невског одликован је и некадашњи предсједник Министарског савјета Краљевине Србије Никола Пашић.

(Доктор Драган Ђокановић, 21.02. 2024)